Abagannuk - arabska salsa z bakłażanów

Abagannuc – salsa z grillowanych bakłażanów

Abagannuc - arabska salsa z bakłażanówAbagannuc to sałatka, sos nieco przypominający baba ganush. Przez niektórych te dwie nazwy są czasem mylone. Jednak baba ganush ma inną konsystencję – jest gładką bakłażanową masą przypominającą hummus.

Abagannuc bardziej przypomina salsę, którą możemy podawać do pieczonych warzyw albo z ryżowymi wafelkami (świetnie zastępują nachosy). W oryginalnym przepisie bakłażany i papryka są pieczone w ognisku aż skórka całkowicie się zwęgli. Raz miałam okazję przygotowywać abagannuc w ten sposób i niewątpliwie aromat ogniska dodaje salsie smaku. Jednak na co dzień mogę korzystać jedynie z piekarnika, który śmiało może zastąpić ognisko. Można też opiec warzywa na palnikach kuchenki gazowej, niestety nie jest to możliwe na kuchenkach elektrycznych i indukcyjnych.

Tego typu salsy często przygotowuję, ponieważ mozna je podawać w różnej postaci, są zmaczne na zimno, jak i podgrzane i możemy je przechować  przez kilka dni w lodówce. Jednak nie udało mi się jeszcze znaleźć sposobu na dłuższą konserwację. Zwykła pasteryzacja nie sprawdza się. Być może powinnam pominąć dodatek soku z cytryny. Dwa słoiczki, które na próbę zapasterysowałam niestety zaczęły procesy fermentacyjne 🙂

abagannuc - bakłażan, papryka i pomidory

Przepis na abagannuc – arabską salsę z grillowanych bakłażanów, papryki i pomidorów

Składniki na abagannuc:

2bakłażany

4 papryki czerwone

1 ostra papryka

3 pomidory (jak duże wystarczą dwa)

2 ząbki czosnku

sok z połowy cytrynu

sól, przyprawa arabska z sezamem np. Zatar

natka pietruszki lub świeża kolędra

Przygotowanie abagannuc:

  1. Paprykę i bakłażany myjemy i wycieramy do sucha.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i umieszczamy w nim warzywa.
  3. Pieczemy paprykę i bakłażany przez 40-50 min. Powinny być całkowicie miękkie, skórka może być przypalona.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie obieramy je za skórki i kroimy w drobną kostkę. W misce może oddzielić się sok, który warto odlać żeby nasza salsa miała bardziej stałą konsystencję.
  5. Pomidory umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na 5 min. Po tym czasie obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bakłażanów i papryki.Abagannuc - sałatka z pieczonych bakłażanów, papryki i pomidorów
  6. Salsa jest już prawie gotowa. Trzeba ją jeszcze doprawić. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli, sok z cytrynu i łyżeczkę przyprawy Zatar. Całość posypujemy posiekanymi ziołami i dokładnie mieszamy.
  7. Zamykamy w słoiczki i możemy się cieszyć naszą salsą przez kilka dni (przechowujemy w lodówce).

Smacznego!

sałatka z bakłażana i pieczonej papryki

 

 

 

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o