jogurt mango lassi

Mango lassi, mango shake, koktajl z mango

O mango pisałam już przy okazji przepisu na mój ulubiony tajski deser Mango Sticky Rice. Dzisiaj dużo łatwiejsza i szybsza propozycja – koktajl, lassi czy shake z owoców mango.

Wszystkie te napoje mają podobną bazę, czyli owoce i jogurt. Różnią się stopniem słodkości oraz przyprawami. Indyjskie lassi jest mniej słodkie i bardziej korzenne (dzięki dodatkowi kardamonu) niż dosładzany tajski mango shake (z dodatkiem słodzonej wody).szklanka mango shake ze słomką

Składniki na 2 szklanki mango lassi

mango

200 ml jogurtu

100 ml mleka

2 gałązki mięty

pół łyżeczki kardamonu

łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Mango cienko obieramy i oddzielamy od pestki
  2. Miętę płuczemy i odrywamy listki.
  3. Do miksera wlewamy jogurt, mleko, dodajemy mango, miód, miętę i kardamon.
  4. Miksujemy wszystkie składniki.
  5. Podajemy schłodzone, posypane mielonym kardamonem.

Smacznego!indyjskie mango lassi z kardanomen

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o