crumble z rabarbarem w białej miseczce ze srebrną łyżeczką na zielonym tle

Crumble z rabarbarem, czyli owsiana kruszonka

Crumble z rabarbarem to inaczej rabarbar pod kruszonką. Jednak kruszonka w moim crumble jest owsiana, więc to nie do końca tradycyjny deser. Można go podać jako słodkie ciastko na deser lub drugie śniadanie. Płatki owsiane i solidna porcja owoców dadzą energię na początek dnia.

Crumble z rabarbarem jest daniem sezonowym jednak możemy dodawać dowolne inne, kwaśne owoce i serwować danie z aktualnie dostępnymi w ogródku lub na targu.

Ale aktualnie mamy sezon na rabarbar więc w naszej kuchni króluje kompot z rabarbaru, mus rabarbarowy i właśnie crumble z rabarbarem. Majlepszy rabarbar jest oczywiście świeżo zerwany z własnego ogródka. Niestety na balkonie nie próbowałam go (jeszcze!) uprawiać więc przywożę z działki rodziców, gdzie rośnie go pod dostatkiem :). młody rabarbar rosnący na działce

Przepis na crumble z rabarbarem

Składniki:

4-5 łodyg rabarbaru

3 łyżki brązowego cukru

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki płatków owsianych

100 g zimnego masła

małe opakowanie serka mascarpone

Przygotowanie:

  1. Łodygi rabarbaru myjemy i czyścimy z włókien
  2. Rabarbar kroimy w centymetrowe plastry, przekładamy do małego rondla o grubym dnie, dodajemy 2 łyżki cukru i odrobinę wody (żeby rabarbar się nie przypalił) a następnie gotujemy na małym ogniu aż łodygi częściowo się rozpadną.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, łyżkę cukru i zimne masło pokrojone w małe kawałki.
  4. Zagniatamy szybko kruszonkę, tak żeby się nie rozpuściło masło. Powinna mieć dość sypką konsystencję.
  5. Miseczki do zapiekania (u mnie wychodzą 4 ale zleży to od ich wielkości) smarujemy masłem i posypujemy płatkami owsianymi.
  6. Na dnie miseczek umieszczamy niewielką ilość kruszonki, na niej mus rabarbarowy. Rozkładamy równomiernie między wszystkie miseczki do połowy wysokości naczyń.
  7. Na mus nakładamy cienką warstwę serka mascarpone (ok pół centymetra) a następnie zasypujemy sporą ilością kruszonki – tak aby na wierzchu powstał kopczyk. Podczas pieczenie całość nieco opadnie.
  8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut (aż kruszonka będzie złocista).

Smacznego!crumble z rabarbarem na srebrnej łyżeczce

 

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kaden Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kaden
Gość

And I thought I was the sensible one. Thanks for setting me staright.