Kitri – potrawa dla biedaków warta króla

Kitri jest jedną z podstawowych potraw hinduskich. Zwana jest „posiłkiem biedaków”, jednak jedzona jest przez wszystkie klasy społeczne. Być może ze względu na swoje właściwości odżywcze i składniki, które są łatwo dostępne we wszystkich częściach Indii.

Niestety nie byłam (jeszcze) w Indiach, ale z potrawami typu dahl spotkałam się podczas wizyt w Wiosce Kriszny na Woodstoku i kilku innych letnich festiwalach. Nie udało mi się dokładnie powtórzyć tamtego smaku, jednak moje kitri jest również smaczne i pożywne.

Dodaję do niego ser Paneer, duszone sezonowe warzywa i świeżą natkę pietruszki.

Kitri w Indiach jest daniem jednogarnkowym. Ja wolę jednak fasolę i ryż ugotować oddzielnie. Dzięki temu mogę kontrolować konsystencję każdego z nich oddzielnie.składniki kuchni azjatyckiej

Składniki

Do gotowania fasoli

kubek łuskanej fasoli mung

1,5-2 cm korzenia kurkumy (może być łyżeczka suchej przyprawy)

łyżka masłaWatch Full Movie Online Streaming Online and Download

4 kubki wody

pół kubka mleka


Do ugotowania ryżu

pół kubka ryżu

pół łyżeczki soli

łyżka masłaWatch Full Movie Online Streaming Online and Download

2 kubki wody

Pasta pomidorowa

200 ml pokrojonych pomidorów (bez skórki)

1 cm korzenia imbiru

2 cm korzenia kurkumy

łyżka kuminu rzymskiego

zielona papryczka chilli

3 małe szalotki

2 średniej wielkości ząbki czosnku

łyżka masłaWatch Full Movie Online Streaming Online and Download ghee (klarowanego)

Warzywa sezonowe: fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, jarmuż, cukinia lub inne, które nie rozpadną się po uduszeniu.


Jako dodatek: ser Paneer, sok z cytryny, natka pietruszki

Przygotowanie kitri:

  1. Fasolę Mung dokładnie płuczemy na sitku. Zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Korzeń kurkumy cienko obieramy i ścieramy na tarce prosto do garnka z fasolą. Gotujemy całość na średnim ogniu aż fasola będzie bardzo miękka i wchłonie całą wodę (ok. 30 minut). Po ugotowaniu przekładamy fasolę do miski, dodajemy mleko i blendujemy na gładką masę.fasola mung gotowanie
  2. Ryż dokładnie płuczemy na sitku. Zalewamy wodą i solimy. Gotujemy na średnim ogniu aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie nakrywamy garnek pokrywką, zawijamy w koc i odstawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Dzięki temu ryż będzie miał bardziej aksamitną konsystencję.gotowanie ryżu do kitri
  3. Do zmiksowanej fasoli dodajemy ryż i całość mieszamy.
  4. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło ghee. Dodajemy kumin rzymski i chwilę prażymy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i rozcieramy lekko nożem. Wsypujemy na patelnię. Dodajemy od razu papryczkę chilli (przekrojoną wzdłuż i wydrążoną z nasion) i smażymy 1-2 minuty. Następnie dodajemy starty imbir i kurkumę. Po minucie wlewamy pomidory i nakrywamy wszystko pokrywką. całość powinna się dusić 5-8 minut.
  5. Do pomidorów dodajemy fasolę z ryżem i chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy całość z ognia.

Przed podaniem dodajemy duszone warzywa, smażony ser Paneer, sok z cytryny oraz natkę pietruszki.

Do kitri pasują wszelkiego rodzaju chlebki podpłomykowe i jogurt lassi.

Smacznego!kitri z łyskanej fasili mung

Podobne wpisy

 

Uprawa bazylii na balkonie

 

 

Domowe mleko kokosowe

 

 

Leśna fantazja – zielone ciasto ze szpinaku

 

 

wodospad

 

.yuzo_related_post img{width:120px !important; height:110px !important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:15px;background: !important;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important; -webkit-transition: background 0.2s linear; -moz-transition: background 0.2s linear; -o-transition: background 0.2s linear; transition: background 0.2s linear;;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a{color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a:hover{ color:}!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover a{ color:!important;}
.yuzo_related_post .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{ margin: 0px 0px 0px 0px; padding: 5px 5px 5px 5px; }

jQuery(document).ready(function( $ ){
//jQuery(‚.yuzo_related_post’).equalizer({ overflow : ‚relatedthumb’ });
jQuery(‚.yuzo_related_post .yuzo_wraps’).equalizer({ columns : ‚> div’ });
})

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter