szpinak po indyjsku Palan Paneer

Palak paneer – szpinak po indyjsku

Palak paneer to pierwsza indyjska potrawa jakiej spróbowałam. Było to w małej indyjskiej restauracji w Krakowie na ul. Szerokiej Bombaj Tandoori. Później raz w tygodniu musiałam ją odwiedzać i zawsze zamawiałam to samo :). Do tego butter garlic naan … pycha 🙂

W końcu zdecydowałam się odtworzyć smak w swojej kuchni. Palak Paneer jadłam też w innych miejscach, ale to smak tego pierwszego z Szerokiej był ideałem, do którego starałam się dążyć.Palak Paneer na niebieskim talerzu z chlebem Naan

Oto mój przepis:

Składniki:

500 gram szpinaku

1 szt. cebuli

2 ząbki czosnku

1 zielona papryczka chilli

4 pomidory (lub puszka pomidorów pokrojonych w kostkę)

pół łyżeczki nasion kuminu indyjskiego

pół łyżeczki garam masala

pół cm korzenia imbiru

pół centymetra korzenia kurkumy

3 łyżki masła gee (masło klarowane)

4 łyżki śmietany 30%

Ser Paneer według tego przepisu

Przygotowanie Palak Paneer:

  1. Szpinak dokładnie płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Zalewamy szpinak wrzątkiem. Po 2 minutach cedzimy i zalewamy wodą z lodem. Dzięki temu szpinak nie straci swojego koloru.
  3. Szpinak umieszczamy w naczyniu do blendowania, dodajemy jeden ząbek czosnku, jedno zielone chilli. Wszystko razem dokładnie miksujemy na pure.
  4. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
  5. Do rondla wlewamy masło gee i podgrzewamy.
  6. Wrzucamy nasiona kuminu i chwilę prażymy.
  7. Dodajemy cebulę i smażymy aż będzie miała złoty kolor.
  8. Dodajemy czosnek i chwilę smażymy.
  9. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do rondla i wszystko dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.
  10. Podgrzewamy 2 minuty i dodajemy starty imbir oraz kurkumę.
  11. Dodajemy pure ze szpinaku i kubek wody, mieszamy i gotujemy 8 minut.
  12. Ser paneer kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na maśle gee.
  13. Do szpinaku dodajemy garam masala, a następnie podsmażone kostki sera paneer.
  14. Ostrożnie mieszamy, aby ser się nie rozpadł. Gotujemy 2-3 minuty.
  15. W razie potrzeby możemy teraz jeszcze dosolić.
  16. Na koniec dodajemy śmietanę, ostrożnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Podajemy z plackami Naan.

Smacznego!ser po indyjsku Palan Paneer

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o