Papryczki czereśniowe faszerowane serem feta

 

papryczki 1aSierpień to idealny moment na robienie przetworów. Owoce i warzywa aż się proszą, żeby je zerwać. Jeżeli nie macie swojego ogródka, warto wybrać się na najbliższe targowisko i zaopatrzyć się w to, co znajdziemy tam najlepszego. Mnie do kulinarnych przygód inspirują właśnie wizyty na pruszkowskim targu. Przyjeżdżają tam rolnicy z całej okolicy i można wybierać z dziesiątek straganów. Mam już swojego Pana od warzyw – w większości uprawiane przez niego – marchewka, pietruszka, buraki, ziemniaki ale też jarmuż i cała kolekcja ziół. Od dwóch lat namawiam go na pasternak i w tym roku podobno już rośnie.

Inna pani robi najlepsze kiszonki na świecie. Do kiszenia wrzuca wszystkie niemal warzywa – marchewkę, kalafiora, brokuły, paprykę, kalarepę, cebulę. Ogórki można kupić w kilku wariantach – jedno-, dwu- i trzy-dniowe.

Dzięki wizytom na „moim” targu wiem też, czy warto się wybrać do lasu na grzyby. Jak jest urodzaj, grzyby wysypują się niemal z każdego stoiska.

Kilka tygodni temu spotkałam na targu dziewczynę, która sprzedawała paprykę, w tym papryczki czereśniowe. Miała 4 rodzaje małych, ostrych owoców. Ujęły mnie piktogramy symbolizujące ostrość – starannie, własnoręcznie narysowane. Okazało się że paprykę uprawia jej brat. Sama nie była mistrzem sprzedaży, ale swoją niepewnością i zawstydzeniem tak mnie ujęła, że kupiłam kilogram małych papryczek czereśniowych. Dowiedziałam się że można je nadziewać serkiem feta i to mi wystarczyło żeby przygotować własną wersję faszerowanych papryczek czereśniowych :).

papryka

Przedstawiam wam przepis, który powstał z kompilacji kilku przeczytanych w internecie propozycji. Jak zawsze są one dla mnie jedynie inspiracją bo i tak „wiem najlepiej jaki smak chcę uzyskać” :).

Przepis na papryczki czereśniowe z fetą

Składniki:

1 kg papryczek czereśniowych

250 g pudełka serka śmietankowego (np. Philadelphia)

125 g sera Feta

świeże zioła – majeranek, oregano, tymianek

2 główki czosnku

oliwa z oliwek

Do zalewy octowej potrzebujemy:

100 ml octu 10%

200 ml wody

50 ml cukru

2 listki laurowe

4 ziarnka ziela angielskiego.

Przygotowane:

  1. Na początek zachęcam was do zaopatrzenia się w rękawiczki, w których będziemy drylować papryczki. Papryczki czereśniowe mają najniższy stopień ostrości jednak kontakt z sokiem 1 kg lub większej ilości papryk zrobi swoje. Przekonał się o tym M :).
  2. Drylujemy papryki. Nacinamy płytko paprykę w okolicach szypułki i wyciągamy za ogonek gniazdo. Potem małą łyżeczką wybieramy resztę pestek. Teraz możemy je dokładnie opłukać pod wodą.papryka czereśnowa drylowana
  3. Składniki na zalewę octową umieszczamy w niedużym (ale dość wysokim) garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 10 min.
  4. Do gotującej się zalewy wrzucamy drylowane papryki (najlepiej partiami, jeżeli garnek nie jest za duży). Obgotowujemy je około 3-5 min.
  5. Teraz papryki mogą ostygnąć a my przygotujemy ser do faszerowania. Mieszamy serek śmietankowy z fetą. Dodajemy kilka wyciśniętych ząbków czosnku (jak lubimy smak bardziej czosnkowy można dać więcej a jak nie lubimy, można pominąć ten składnik). Dodajemy też garść posiekanych ziół. Ja dałam do serka majeranek. Całość dokładnie mieszamy i mamy gotowy farsz do papryk.
  6. Małą łyżeczką napełniamy każdą paprykę. Starajcie się nie pobrudzić brzegów papryki, żeby ładnie wyglądała w słoiczkach. Farsz powinien wypełniać całe wnętrze papryki, ale nie wystawać poza owoc. Jeżeli papryka pobrudzi się serkiem możemy ją wytrzeć papierem. papryczki czereśniowe nadziewane serem feta2
  7. Jak wszystkie papryczki są już napełnione farszem, przygotowujemy słoiczki. Ja mam dużo rożnego rodzaju słoiczków, które dostała od rodziny, z różnych produktów kupowanych w sklepie. Staram się zawsze wybierać produkty w szklanych słoiczkach, które będę mogła później powtórnie wykorzystać. Mam też kilka słoiczków WECK, które są bardzo wygodne w użyciu i je szczególnie polecam.
  8. Słoiczki dokładnie myjemy i wstawiamy do chłodnego piekarnika. Ustawiamy grzanie na 200 stopni i czekamy aż słoiki się wyparzą. Możemy też dołożyć szklane pokrywki WECK, jednak nie można w ten sposób wysterylizować zwykłych zakrętek. Guma, która znajduje się pod pokrywką może się spalić. Takie pokrywki wrzucamy do garnka z wodą i kilka minut gotujemy.
  9. Kiedy już słoiczki i pokrywki są wyparzone zaczynamy je napełniać. Na dnie umieszczamy kilka gałązek ziół i 1-2 ząbki czosnku. Można zrobić kilka słoiczków z zalewą majerankową, kilka z tymiankową, według upodobań smakowych. Następnie ostrożnie układamy papryki tak, żeby nie pobrudzić ścianek słoiczka. Papryki powinny leżeć dość luźno. W każdym słoiczku mieści się inna liczba papryk. Wszystko zależy od pojemności ale też kształtu więc trudno podać ile słoiczków przygotować. Jednym kilogramem napełniłam 2 słoiczki WECK 290 ml, 2 wysokie słoiczki po oliwkach (250 ml) i jeden mniejszy (150ml) po suszonych pomidorach. papryczki czereśnowe z serem feta w słoiczkach
  10. Na górze słoiczka znów umieszczamy kilka gałązek majeranku lub tymianku i 1-2 ząbki czosnku.
  11. Całość zalewamy gorącą (ale nie wrzącą) oliwą.
  12. Dokładnie zamykamy słoiczki i odwracamy do góry dnem żeby się zapasteryzowały.

I gotowe :). Słoiczki można przechowywać w chłodnej piwnicy i delektować się pysznymi papryczkami w zimne grudniowe czy (o zgrozo) styczniowe wieczory.papryka czereśniowa faszerowana serem feta w zalewie

 

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o