placki Naan Butter Garlic

Butter Garlic Naan – przepis na indyjskie chlebki Naan

Przyszedł wreszcie czas na przepis na chlebki Naan. Wspominałam o nich przy okazji kilku innych przepisów, np. Palak Paneer. Wiele osób też prosiło mnie o przepis na te placki, więc poświęcam im osobny wpis na blogu.

Chlebki Naan są moim ulubionym dodatkiem do przekąsek. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań indyskich, hummusów, daali, a w wesji garlic butter naan mogą stanowić samodzielny starter, podobnie jak włoska focaccia.

indyjskie placki Naan

Chlebki Naan

Naan jest rodzajem chleba podpłomykowego. jednak w przeciwieństwie do innych, prostych przepisów zawierających mąkę i wodę tu mamy nieco więcej składników, a przede wszystkim dodajemy drożdże.

Oryginalne chlebki Naan są wypiekane w piecach Tandoori. I takie są oczywiście najsmaczniejsze, ale można sobie również poradzić bez takiego pieca wykorzystując piekarnik.

Mój przepis powstał z testowania rożnych znalezionych w internecie. Punktem odniesienia jest zawsze krakowska restauracja Bombaj Tandori, gdzie zakochałam się w indyjskim jedzeniu.

Przepis na chlebki Naan

Składniki:

3 szklanki mąki pszenneg

1,5 łyzeczki suchych drożdzy

1/4 szklanki jogurtu narutalnego (gęstego)

1/2 łyżeczki cukru

szczypta soli

1 szklanka ciepłej wody

Dodatki: masło, czosnek, zioła: kolendra, kumin, mięta, chilli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sól i cukier mieszamy w misce z drożdzami.
  2. dodaj jogurt i wymieszaj z suchymi składnikami.
  3. Teraz powoli dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy jak ciasto drożdzowe – czyli do momentu aż zacznie odklejać się od ręki (ok. 15-20 min).
  4. Przełóż ciasto do miski o odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (może tez tak poczekać aż będą gotowe inne dodatki – pieczenie placków trwa kilka minut a najspaczniejsze są świeże, jeszcze ciepłe).
  5. Kiedy ciasto wyrośnie wyjmij je z miski i przez chwile wyrabiaj.
  6. Podziel na 6-7 częsci i każdą rozwałkuj w cienki, podłużny placek.Placki Naan
  7. Przełóż placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Na każdym z placków rozsyp posiekany czosnek i plaster masła;chlebki Naan z czosnkiem
  9. Dodatkowo można dodać ulubione zioła i przyprawy – chili, kumin, kolędra czy mięta.

Smacznego!

 

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o