grzanka z pastą z fasoli, sałatka i herbata

Smalec z fasoli – pasta z fasoli i wędzonych śliwek

Robiłam już różne pasty z fasoli. Jednak ta nie ma porównania. Może śmiało konkurować z prawdziwymi smalcami – poza brakiem tłuszczu smakowo im w niczym nie odbiega.

Ten przepis znalazłam w książce „Jadłonomia”, którą podarowałam mojej Mamie pod choinkę. Dowodem na to, że rzeczywiście smakuje jak smalec, jest eksperyment przeprowadzony przez M na swoim Tacie. Dał mu kanapkę z moim smalcem, bez informowania z czego powstał. Tata był przekonany, że to prawdziwy smalec. Nawet jak poznał prawdę, pasta nadal mu smakowała :).

Ważne w tym przepisie są śliwki. Muszą być wędzone, nie suszone, żeby smalec miał charakterystyczny smak wędzonki.

śniadanie z grzanki z pastą z fasoli, sałatką i herbatą

Składniki na około pół litra smalcu z fasoli:

Kubek suchej, białej fasoli

jedna duża cebula (lub dwie mniejsze)

5 wędzonych śliwek

2 łyżki sosu sojowego

2 goździki

2 owoce jałowca

liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz

olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Zalewamy fasolę zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
  2. Płuczemy fasolę, zalewamy wodą (ok centymetr ponad poziom fasoli) i gotujemy 20-30 min. aż fasola będzie bardzo miękka. Po ugotowaniu powinniśmy mieć dwa razy więcej fasoli.kubek wypełniony ugotowaną fasolą
  3. Cebulę kroimy w kostkę.
  4. Na patelni lub rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec oraz goździki. Smażymy aż cebula będzie miała złoty kolor, jednak powinna być bardziej zeszklona niż podsmażona.pasta z fasoli - smażona cebulka z przyprawami
  5. Ugotowaną fasolę przekładamy do naczynia blendera, dodajemy sos sojowy i miksujemy na gładką pastę.
  6. Wędzone śliwki kroimy w drobną kostkę.
  7. Z podsmażonej fasoli wyjmujemy ziele angielskie, jałowiec, goździki oraz liść laurowy i odlewamy nadmiar oleju.
  8. Do fasoli dodajemy śliwki oraz cebulę.
  9. Całość lekko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  10. Odstawiamy smalec do lodówki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się wymieszają, z chrupiącymi grzankami.

Smacznego!

pasta z fasoli w słoiku

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jady Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jady
Gość

Taking the ovvierew, this post is first class