shakshuka z Termomixa

Szakszuka z Termomiksa

Oto przepis na jedną a bardziej udanych moich szakszuk. Po raz pierwszy robiłam ją nie na patelni czy w piekarniku ale w Termomiksie i gorąco polecam to urządzenie. My szakszukę jemy na śniadanie. Robimy ją przynajmniej raz w tygodniu, a przepis ciągle ewoluuje w miarę próbowania nowych smaków w różnych restauracjach.

shakshuka z Termomixa

Najsmaczniejsze w Warszawie jedliśmy w SAMie i Tel Avivie

Mieliśmy też okazję spróbować kilku wersji w samym Izraelu i w Palestynie i mogę śmiało powiedzieć, że mojej wersji niczego nie brakuje :).

szakszuka w restauracja Dr. Shakshuka w Tel Aviv

Składniki (dla 2 osób):

300 ml pasaty pomidorowej

1 papryka

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

przyprawy – łyżeczka kuminu, pół łyżeczki nasion kolendry (lub mielonych nasion kolendry), 1 mała suszona papryka chilli, pół łyżeczki soli

oliwa

2 jajka, świeże zioła – szczypiorek, bazylia, kolendra, koperek (według upodobań).

Przygotowanie w Termomiksie:

  1. Przyprawy umieszczamy w TM i mielimy na prędkości 10 przez 1 minutę.
  2. Dodajemy czosnek i rozdrabniamy na ustawieniach 5/3s
  3. Dodajemy cebulę i rozdrabniamy 5/3s
  4. Dolewamy 2 łyżki oliwy i ustawiamy temperaturę 100C, 4 min, prędkość 1.
  5. Dodajemy pokrojoną w małe kawałki paprykę i ustawiamy temperaturę 100C, 4 min, prędkość 1.
  6. Dodajemy pasatę pomidorową i znów dusimy temp. 100C, 15 min, prędkość 1.
  7. Po tym czasie przekładamy zawartość TM na żaroodporną patelnię, wbijamy dwa jajka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180C na 7 min
  8. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy wybranym serem (feta, bryndza) i ziołami.

Wskazówka!

W oryginalnych przepisach na szakszukę nie znajdziecie sera. Jednak nam on bardzo pasuję dlatego zachęcam do eksperymentów. Czasem dodaję tez inne warzywa, np pora a nawet grzyby – boczniaki czy shitake.

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o