Tapenada – pasta z oliwek w dwóch odsłonach

Tapenada jest prostą i szybką pastą idealną do grzanek, krakersów, a nawet jako dodatek do makaronu. Można ją długo przechowywać w lodówce, więc możemy stosować ją wymiennie z innymi, „długoterminowymi” pastami, jak np. hummus.

Najważniejsze w tapenadzie są oczywiście oliwki, dlatego powinny być dobrej jakości. Warto też od razu kupić oliwki bez pestek, ponieważ drylowanie nie należy do najłatwiejszych czynności.

Tapenadę zieloną i czarną robi się identycznie. Jedyną różnicą jest kolor oliwek jakich użyjemy.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Jako dodatek do grzanek z tapenatą możemy użycz kaparów, piklowanych warzyw czy papryki konserwowej. Dobrze też smakuje z aromatycznymi ziołami: pietruszką i tymiankiem.

grzanki z pastą oliwkową tapenada zieloną i czarną

Przepis na oliwkową tapenadę

Składniki:

1 szklanka oliwek (zielonych lub czarnych)

łyżka kaparów

2-3 fileciki anchovies

ząbek czosnku

łyżka posiekanej natki pietruszki

łyżka soku z cytryny

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Do blendera wrzucamy oliwki, kapary, anchovies oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy łyżkę oliwy i dokładnie blendujemy.

2. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Teraz wystarczy wszystko dobrze wymieszać. Możemy dolać jeszcze oliwy aż całość dokładnie się połączy i będzie miała konsystencję pasty. Ilość oliwy zależy od tego, jak dokładnie odcedziliśmy z zalewy oliwki i kapary. Jeżeli przedostało się dość dużo wody, nie będziemy potrzebować tak dużo oliwy.

3. Przekładamy tapenadę do słoiczka i zalewamy oliwą.

4. Pastę odstawiamy na kilka godzin i gotowe.

Smacznego!

tapenada czarna i zielona z grzankami i oliwkami

Podobne wpisy

 

Uprawa bazylii na balkonie

 

 

Wybór nasion do miejskiego ogrodu

 

 

Kimchi – najzdrowsza potrawa na świecie

 

 

Lewkonia letnia – alternatywa dla pelargonii…

 

.yuzo_related_post img{width:120px !important; height:110px !important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:15px;background: !important;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important; -webkit-transition: background 0.2s linear; -moz-transition: background 0.2s linear; -o-transition: background 0.2s linear; transition: background 0.2s linear;;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a{color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a:hover{ color:}!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover a{ color:!important;}
.yuzo_related_post .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{ margin: 0px 0px 0px 0px; padding: 5px 5px 5px 5px; }

jQuery(document).ready(function( $ ){
//jQuery(‚.yuzo_related_post’).equalizer({ overflow : ‚relatedthumb’ });
jQuery(‚.yuzo_related_post .yuzo_wraps’).equalizer({ columns : ‚> div’ });
})

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter