uprawa bazylii

Uprawa bazylii na balkonie

Bazylia podobno jest jedną z łatwiejszych roślin w uprawie. Szybko rośnie, nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych czy dodatkowego nawożenia. Oczywiście to wszystko prawda, jednak poświęcając jej choć odrobinę uwagi, odwdzięczy się nam pięknym i długotrwałym plonem.

Kilka słów o odmianach


Bazylia pochodzi z Azji, jednak już w starożytności była znana w Egipcie, Grecji i Rzymie. Obecnie nie występuje dziko a jedynie w uprawach. Istnieje ponad 150 gatunków i jest uprawiana niemal na całym świecie. Używana jest najczęściej jako przyprawa, ale ma również właściwości lecznicze i jako taka była stosowana w przeszłości. Bazylia ułatwia trawienie, ponieważ przyspiesza wydzielanie soków trawiennych w żołądku. Ma również działanie podobne do melisy – łagodzi objawy depresji, poprawia samopoczucie.

pokrojone liście bazylii na targu w Tajlandii

Targ w Chiang Mai – przygotowane produkty w jednej z „garkuchni”

W Tajlandii używanych jest kilkanaście odmian bazylii i każda ma swoje przeznaczenie. To tam dowiedziałam się, że inną odmianę używamy do gotowania a inną do sałatek, na surowo. Do obróbki termicznej nadają się tzw. odmiany tajskie. Mają one grubsze, mocniejsze łodygi i bardziej karbowane liście.

składniki na tajskie zielone curry

Składniki na zupę z zielonego curry

W Polsce najpopularniejsza jest bazylia pospolita (Ocilum basilicum) i taką najczęściej możemy kupić w doniczkach w sklepach.

ukorzenianie bazylii właściwej w szklance wody

Na swój balkon wybrałam jednak inne odmiany, które są równie aromatyczne a mają dodatkowe walory smakowe i zapachowe.

Bazylia tajska

wybrałam dwie odmiany: Siam Queen oraz odmianę kupioną na koreańskim stoisku w Wólce Kosowskiej. Nie wiem jaka to dokładnie odmiana ale mam 50 g nasion więc mogłabym obsiać nią pole :). Siam Queen jest odmianą o zielono-fioletowych liściach i lekko anyżkowym aromacie. Taka jest używana w Tajlandii między innymi do zielonego curry. Tajskie bazylie są bardziej odporne na mrozy. Dłużej też utrzymują aromat, dlatego można ich używać do duszenia czy gotowania.

Bazylia cytrynowa

ma jaśniejsze i cieńsze listki od bazylii pospolitej (tej z marketów). Charakteryzuje się lekko cytrynowym zapachem i aromatem. Idealnie sprawdza się w sałatkach, maśle ziołowym, czy jako dodatek do herbaty (podobnie jak melisa czy trawa cytrynowa).

Bazylia cynamonowa

ma lekko cynamonowy posmak. Listki są zielone z fioletową obwódką a kwiaty intensywnie fioletowe. Bazylia ta świetnie sprawdza się w sałatkach i jako dodatek do duszonych warzyw (szczególnie pomidorów).Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Bazylia FLORAL SPIRES

to odmiana o niskich krzaczkach, w typie tajskich. Podobnie jak inne tajskie odmiany ma lekko anyżowy smak. Jednak jest co całkowicie zielona odmiana z białymi kwiatami.5 torebek różnych odmian bazylii

Rozmnażanie

Bazylię można rozmnażać poprzez ukorzenianie pędów, które posiadają stożek wzrostu oraz wysiewać z nasion.

Do ukorzenienia wybierały ładne i zdrowe gałązki długości ok 10 cm. Odrywamy dolne liście, wkładamy do szklanki z wodą i stawiamy na słonecznym parapecie. Po 8-10 dniach pojawiają się korzonki i możemy przesadzić sadzonki do doniczki.

nasiona bazylii wysiane w wytłoczkach pa jajakach

Bazylię można wysiewać przez cały rok. Jeżeli jednak chcemy wysadzić ją do gruntu lub uprawiać na balkonie, powinniśmy to zrobić w marcu. Ziemia do wysiewu powinna być sterylna, dość żyzna i dobrze przepuszczająca. Ziemię utrzymujemy stale wilgotną, jednak nie można zalać nasion, czy siewek. Nasiona siejemy bezpośrednio na podłoże. Nie trzeba przysypywać ziemią. Najlepiej zawinąć cały pojemnik w folię spożywczą i postawić na ciepłym kaloryferze. Roślinki kiełkują w temperaturze 20-22 stopnie C już po 4-5 dniach.

Ja moje nasionka wysiałam do wytłoczek po jajkach. Po wykiełkowaniu młode siewki będą pikowane do większych doniczek, a w maju do donic z pomidorami na balkonie.

Uprawa bazylii – pielęgnacja


Bazylia dobrze rośnie zarówno w pojemnikach na balkonie, jak i w gruncie (osiąga wtedy większe rozmiary i ładnie się rozkrzewia). Możemy ją również uprawiać w domu na parapecie i na bieżąco obrywać gałązki.

Bazylia lubi stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru. Ziemia powinna być żyzna (np. torf wymieszany z kompostem i piaskiem), dobrze przepuszczalna. Na dnie należy umieścić grubą warstwę drenażu, najlepiej z keramzytu i żwirku. Podlewamy ją do podstawki, wtedy roślinka może pobrać odpowiednią ilość wody. Po kilkunastu minutach pozostałą w podstawce wodę należy usunąć.gałązki bazylii w szklance wody

Aby roślina ładnie się rozrastała lepiej obcinać całe gałązki powyżej drugiej pary liści, niż zrywać pojedyncze listki. Wtedy z pozostałej łodygi wyrosną dwa nowe pędy. Należy też obrywać zalążki pąków kwiatowych w początkowej fazie. Gdy bazylia zacznie kwitnąć, przestanie produkować liście a skupi się na wytworzeniu nasion. Straci też większość swojego aromatu.

Dobrze jest co trzy tygodnie odżywić bazylię rosnącą w pojemnikach, np. ekologicznym biohumusem lub gnojówką z pokrzywy.

Bazylia z marketu


Bazylię możemy też uprawiać z roślin w doniczce kupionych w sklepie spożywczym, czy warzywniaku. Lepiej unikać ziół z dużych sieciówek, ponieważ są one bardzo mocno nawożone i w domu najczęściej więdną po 3-4 dniach. Najlepiej wybierać roślinki w jak największych doniczkach, zdrowo wyglądające. Należy dobrze przejrzeć czy na liściach nie ma żadnych szkodników oraz czy korzenie nie przerosły za bardzo doniczki.

Zakupioną roślinkę powinniśmy przesadzić do nowej doniczki. Jeżeli korzenie były przerośnięte, możemy je obciąć (ok 1 cm). Sprawdzamy też czy w ziemi nie ma pasożytów. Jeżeli tak, należy usunąć starą ziemię i umieścić roślinkę na dobę w odstanej wodzie (najlepiej deszczówce). Następnego dnia możemy wsadzić bazylię do nowej ziemi.

Podobne wpisy

 

Lovin’Life

 

 

Wybór nasion do miejskiego ogrodu

 

 

Kimchi – najzdrowsza potrawa na świecie

 

 

Watch Full Movie La La Land (2016)

 

.yuzo_related_post img{width:120px !important; height:110px !important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:15px;background: !important;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important; -webkit-transition: background 0.2s linear; -moz-transition: background 0.2s linear; -o-transition: background 0.2s linear; transition: background 0.2s linear;;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a{color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a:hover{ color:}!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover a{ color:!important;}
.yuzo_related_post .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{ margin: 0px 0px 0px 0px; padding: 5px 5px 5px 5px; }

jQuery(document).ready(function( $ ){
//jQuery(‚.yuzo_related_post’).equalizer({ overflow : ‚relatedthumb’ });
jQuery(‚.yuzo_related_post .yuzo_wraps’).equalizer({ columns : ‚> div’ });
})

Podobne wpisy

 

Wielkanocna Pascha

 

 

Kitri – potrawa dla biedaków warta króla

 

 

Watch Full Movie La La Land (2016)

 

 

Ptysie z kremem kawowym

 

.yuzo_related_post img{width:120px !important; height:110px !important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:15px;background: !important;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important; -webkit-transition: background 0.2s linear; -moz-transition: background 0.2s linear; -o-transition: background 0.2s linear; transition: background 0.2s linear;;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a{color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a:hover{ color:}!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover a{ color:!important;}
.yuzo_related_post .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{ margin: 0px 0px 0px 0px; padding: 5px 5px 5px 5px; }

jQuery(document).ready(function( $ ){
//jQuery(‚.yuzo_related_post’).equalizer({ overflow : ‚relatedthumb’ });
jQuery(‚.yuzo_related_post .yuzo_wraps’).equalizer({ columns : ‚> div’ });
})

Podobne wpisy

 

Sadzimy pomidorki koktajlowe

 

 

Wielkanocna Pascha

 

 

Tapenada – pasta z oliwek w dwóch odsłonach…

 

 

ASUS ZenFone 3 Laser review

 

.yuzo_related_post img{width:120px !important; height:110px !important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:15px;background: !important;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important; -webkit-transition: background 0.2s linear; -moz-transition: background 0.2s linear; -o-transition: background 0.2s linear; transition: background 0.2s linear;;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a{color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a:hover{ color:}!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover a{ color:!important;}
.yuzo_related_post .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{ margin: 0px 0px 0px 0px; padding: 5px 5px 5px 5px; }

jQuery(document).ready(function( $ ){
//jQuery(‚.yuzo_related_post’).equalizer({ overflow : ‚relatedthumb’ });
jQuery(‚.yuzo_related_post .yuzo_wraps’).equalizer({ columns : ‚> div’ });
})

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter