mleko kokosowe w szklanym dzbanku

Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe jest cudowną alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego czy koziego. Jednak warto je robić nie tylko jeśli jesteśmy weganami, czy cierpimy na nietolerancję laktozy. Jest po prostu pyszne i zdrowe.

W Azji mleko kokosowe przygotowywane jest ze świeżych kokosów za pomocą specjalnych pras.

kobieta wyciskająca kokos na mleko kokosowe - Tajlandia.

Można też napić się świeżej wody kokosowej, prosto z młodego, zielonego kokosa.

młody kokos

Dziś chciałabym Wam pokazać jak możecie przygotować sobie równie smaczne mleko z wiórków kokosowych.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Przepis na mleko kokosowe

Składniki:

100 gram ekologicznych wiórków kokosowych (ważne aby w składzie były tylko wiórki kokosowe, bez siarczanów)

1 litr ciepłej wody

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera.

Dolewamy pół litra wody i miksujemy na wysokich obrotach 3 minuty.

Przelewamy wiórki z wodą przez gęste sitko.

Przeciśnięte wiórki jeszcze raz przekładamy do blendera.

Dolewamy pół litra wody i ponownie miksujemy 3 minuty.

Cedzimy wiórki przez gęste sitko.

Otrzymujemy ok 800 ml. mleka kokosowego, które możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!mleko kokosowe w szklanym dzbanku na kolorowym obrusie  

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o