Wielkanocna pascha z bakaliami na czarnym talerzyku

Wielkanocna Pascha

Paschę robię na Wielkanoc od 3 lat. Nie jest to rodzinna tradycja i nigdy wcześniej jej nie jadłam. Więc nie mam też zapamiętanego smaku z dzieciństwa, który starałabym się powtórzyć. To mi daje większą swobodę w dobieraniem składników do mojego świątecznego deseru :).

Dodatkową korzyścią z przygotowania paschy jest produkt uboczny – beza :). Do Paschy potrzebujemy 6 żółtek. Więc z pozostałych białek możemy zrobić tort bezowy, lub małe beziki do kawy 🙂pascha wielkanocna z listkami mięty

Składniki:

600 g twarogu

6 jajek

1/4 szklanki cukru

100 ml śmietany 30%

pół szklanki migdałów

1/4 szklanki rodzynek

1/4 szklanki suszonych moreli

1/4 szklanki skórki z pomarańczy

3-4 figi (mogą być też suszone)

2-3 kawałki kandyzowanego imbiru

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub jedna laska)

100 g masła

Przygotowanie paschy:

  1. Jajka dokładnie umyć i oddzielić białka od żółtek.
  2. Utrzeć żółtka z cukrem aż powstanie jasna puszysta masa.
  3. Dalej ucierając masę dodajemy powoli śmietankę i ubijamy całość na jednolitą masę.
  4. Przekładamy całość do rondla i podgrzewamy. Masa powinna zgęstnieć, ale nie zagotować się. Odstawiamy do przestygnięcia.
  5. W czaise, gdy masa jajeczna stygnie przygotowujemy bakalie. Migdały zalewamy wrzątkiem. Po ok. 30 sekundach schładzamy zimną wodą i obieramy ze skórek. Kroimy na drobne kawałki. Skórkę pomarańczową, morele, figi i imbir kroimy w drobną kostkę.
  6. Do miksera wkładamy pokruszony ser i ucieramy (ja używam ostrych noży, które ładnie rozcierają grudki twarogu).
  7. Powoli dodajemy masę jajeczną i miękkie masło.
  8. Dodajemy ekstrakt z wanilii (jeżeli używamy lasek wanilii: nasionka wanilii dodajemy do podgrzewanej masy jajecznej. Laski wanilii również dodajemy do rondelka i wyjmujemy przed dodaniem do sera).
  9. Po wymieszaniu masy serowej i jajecznej wyłączamy mikser i wsypujemy bakalie. Mieszamy łyżką.
  10. Przekładamy paschę do naczynia wyłożonego lnianą ściereczką lub gazą, którą dobrze ściskamy i obciążamy od góry ciężkim naczyniem (ja stawiam kubek z wodą).
  11. Odstawiamy na noc do lodówki.Pascha jest gotowana na drugi dzień. Nakładamy ją jak lody do pucharków, lub robimy gałki na talerzyku.Smacznego! Deser - wielkanocna pascha na czarnym talerzyku ze srebrnym widelcem

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o