tajska zupa kokosowa Tom Yum

Tajska zupa kokosowa Tom Yum

Zupa kokosowa Tom Yum to obok zupy z zielonego i czerwonego curry najpopularniejsze tajskie danie. Jednak w samej Tajlandii zupy te częściej serwowane są w restauracjach dedykowanych turystom niż w przydrożnych garkuchniach, w których dominują różnego rodzaju noodle soup, z wkładką z wieprzowiny. Jednak, z racji swojej popularności,Tom Yum jest jednym z podstawowych przepisów, których można się nauczyć podczas kursów gotowania. Miałam przyjemność uczestniczyć w takim kursie w mieście Chiang Mai, które uważane jest za kulinarną stolicę Tajlandii.tajska zupa kokosowa Tom Yum w Pai (Tajlandia)

Przepis, który za chwilę poznacie pochodzi właśnie z książki z przepisami z tego kursu. Niektóre składniki możemy zastąpić łatwiej dostępnymi w naszym kraju, np. grzyby słomkowe – boczniakami czy nawet pieczarkami.Tom Yum składniki

Są jednak dwa składniki, bez których zupa ta nie może się obejść i warto ich poszukać. Są to świeża trawa cytrynowa i liście limonki kaffir. Liście najlepiej kupić mrożone, ponieważ po rozmrożeniu łatwo możemy pozbyć się nerwu głównego.

Składniki


400 ml domowego mleka kokosowego (jeżeli używamy mleka z puszki należy je zmieszać z 200 ml ciepłej wody)

0,5 cm galangalu pokrojonego w plasterki (można zastąpić imbirem)

2 kłącza trawy cytrynowej

pojedyncza pierś z kurczaka lub 6-8 średniej wielkości krewetek

6 grzybów słomkowych (lub 4 boczniaki/pieczarki)

2-7 czerwonych ostrych papryczek chilli

3 małe szalotkiWatch Froning The Fittest Man In History (2015) Full Movie Online Streaming Online and Download

4-6 pomidorków koktajlowych

2 liście limonki kaffir

jedna łyżka pasty Tom Yum

2 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka sosy rybnego (można zastąpić sojowym)

świeże listki kolendry do dekoracji

składniki na taksją zupę kokosową Tom Yum

Przygotowanie: 

  1. Galangal cienko obieramy i kroimy w plasterki.
  2. Trawę cytrynowa obieramy z twardych łupin i kroimy w czterocentymetrowe kawałki. Aby trawa lepiej oddała swój aromat, przed pokrojeniem można kłącza zgnieść trzonkiem noża.
  3. Pierś z kurczaka kroimy w plastry grubości 0,5 cm (surowe krewetki obieramy, czyścimy).
  4. Grzyby kroimy w słupki.
  5. Liście limonki kaffir łamiemy na pół wzdłuż głownego nerwu i usuwamy cały nerw z obu części liścia. Dzielimy liście na pół.liść kaafirujak usunąć łodygę z liścia kaafirujak przełamać na pół liść kaafiru
  6. Mleko kokosowe wlewamy do wysokiego rondla, dodajemy kawałki korzenia galangalu i trawy cytrynowej. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.
  7. Do gotującego się mleka dodajemy kawałki kurczaka (lub krewetki). Czekamy aż zupa się zagotuje.gotowanie zupy Tom Yum
  8. Po 2-3 minutach dodajemy grzyby, liście limonki, papryczki chilli, szalotki i pastę Tom Yum. Gotujemy kolejne 4-5 minut.
  9. Zdejmujemy zupę z gazu i dodajemy sok z limonki oraz sos rybny. Ważne aby nie zagotować tych dwóch składników, ponieważ zupa zmieni smak.
  10. Podajemy posypane świeżą kolendrą.

Jeżeli chcecie żeby zupa była ostrzejsza, papryczki chilli przed dodaniem do zupy można zgnieść trzonkiem noża. Jeżeli ma być łagodniejsza, papryczki należy przekroić na pół i pozbyć się nasion.

W większości tajskich zup znajdują się „niejadalne” składniki, które po prostu odkładamy z talerza. W Tom Tum są to liście kaffir, kłącza trawy cytrynowej, kawałki chilli i imbiru.

Smacznego!Tajska zupa kokosowa Tom Yum

Podobne wpisy

.yuzo_related_post img{width:120px !important; height:110px !important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:15px;background: !important;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important; -webkit-transition: background 0.2s linear; -moz-transition: background 0.2s linear; -o-transition: background 0.2s linear; transition: background 0.2s linear;;color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a{color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb a:hover{ color:}!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover a{ color:!important;}
.yuzo_related_post .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb:hover .yuzo_text {color:!important;}
.yuzo_related_post .relatedthumb{ margin: 0px 0px 0px 0px; padding: 5px 5px 5px 5px; }

jQuery(document).ready(function( $ ){
//jQuery(‚.yuzo_related_post’).equalizer({ overflow : ‚relatedthumb’ });
jQuery(‚.yuzo_related_post .yuzo_wraps’).equalizer({ columns : ‚> div’ });
})

Podobne wpisy

Podobał Ci się wpis? Podziel się na ...Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Asa Bechman Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Asa Bechman
Gość

thank you, very useful article